Thor Havvindmøllepark: Danmarks største vindprojekt skal booste grøn strømproduktion

Avisendanmark.dk 31 Oktober 2024

Den sjove

Danmarks største havvindmøllepark får grønt lys: Et gigantisk skridt for grøn energi Danmark er på vej til at tage et historisk skridt ind i fremtiden for vedvarende energi med den endelige godkendelse af byggeriet af landets største havvindmøllepark, Thor Havvindmøllepark. Parken, som vil bestå af 72 vindmøller og have en kapacitet på en gigawatt, er designet til at dække strømforbruget hos en million danske husstande. Projektet, der har været under forberedelse siden 2021, da det tyske energiselskab RWE vandt udbuddet, er nu blevet tildelt den endelige etableringstilladelse af Energistyrelsen. "Thor giver et betydeligt bidrag til at indfri målsætningen om at mangedoble Danmarks produktion af grøn strøm," udtaler Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw. RWE, som har en over hundrede år lang historie med fokus på kul og atomkraft, har i de senere år rettet fokus mod grøn energi, og Thor Havvindmøllepark markerer et vigtigt skridt i denne grønne omstilling. Parken vil blive placeret i Nordsøen ud for Nissum Fjord i Vestjylland, tæt ved Thorsminde, hvorfra den også har fået sit navn. Projektet har ikke kun miljømæssig betydning. Det er også økonomisk fordelagtigt for staten, idet det er estimeret, at der vil komme en indtjening på op mod 2,8 milliarder kroner til statskassen i takt med, at parken producerer strøm. Denne positive udvikling står i kontrast til den aktuelle økonomiske situation, hvor stigende renter har gjort udsigterne for nye havvindprojekter mindre lukrative. Dette har skabt bekymring hos Dansk Erhverv, hvor man frygter, at det historiske udbud på seks gigawatt kan ende som en økonomisk fiasko. "Vi kan notere os, at der er flere udviklere, der har udtalt skepsis om businesscasen i de rammer, der er lagt frem i udbuddet," siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv. På trods af disse udfordringer ser fremtiden lys ud for Thor Havvindmøllepark, som forventes at stå klar i 2027 og bliver en væsentlig brik i Danmarks ambitiøse mål om at øge kapaciteten af havvindmøller betydeligt inden 2030. Med projektet og andre igangværende initiativer, håber Danmark at cementere sin position som en global leder inden for vedvarende energi og havvindmølle teknologi.

Den filosofiske

Danmarks største havvindmøllepark klar til at ændre energilandskabet Efter flere års forberedelse og intens planlægning har Thor Havvindmøllepark endelig modtaget grønt lys til at påbegynde byggeriet af det, der vil blive Danmarks største havvindmøllepark. Med en kapacitet på en gigawatt og 72 vindmøller vil parken, når den står færdig i 2027, kunne forsyne en million husstande med strøm og markant øge Danmarks samlede kapacitet af grøn energi. Projektet, som drives af det tyske energiselskab RWE, der har mere end et århundredes erfaring i energibranchen, repræsenterer en vigtig milepæl i overgangen fra kul og atomkraft til vedvarende energikilder. "Thor giver et betydeligt bidrag til at indfri målsætningen om at mangedoble Danmarks produktion af grøn strøm," udtaler Kristoffer Böttzauw, direktør for Energistyrelsen. Beliggende i Nordsøen, ud for Nissum Fjord i Vestjylland, bærer Thor Havvindmøllepark navnet fra den nærliggende Thorsminde, og symboliserer et skridt mod en mere bæredygtig fremtid. Den forventede indtægt fra projektet til statskassen er på op til 2,8 milliarder kroner, hvilket vidner om de økonomiske fordele ved at investere i vedvarende energi. Men det er ikke kun Thor, der skal hjælpe Danmark med at nå sine ambitiøse klimamål. "Vi har allerede igangsat udbud, der skal muliggøre yderligere minimum seks gigawatt havvind frem mod 2030," tilføjer Böttzauw, hvilket understreger landets forpligtelse til en fortsat grøn omstilling. Til trods for de positive udsigter, er der dog bekymringer i branchen. Den økonomiske bæredygtighed af fremtidige projekter er under pres, dels på grund af de globale økonomiske ændringer siden 2021, herunder stigende renter, der har gjort det dyrere at finansiere store infrastrukturprojekter som havvindmølleparker. Dette har ført til en vis skepsis blandt investorer og udviklere, som Dansk Erhverv har påpeget. "Vi kan notere os, at der er flere udviklere, der har udtalt skepsis om businesscasen i de rammer, der er lagt frem i udbuddet," siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv. Mens den økonomiske situation har ændret sig, står behovet for grøn omstilling stadig klart. Med både Thor Havvindmøllepark og de kommende projekter håber Danmark fortsat at være i front i kampen mod klimaændringer og for en grønnere fremtid.

Den skrappe

Storvind: Danmarks største havvindmøllepark skyder op og styrker grøn energi Danmark tager et historisk skridt mod en grønnere fremtid med opførelsen af landets største havvindmøllepark, Thor Havvindmøllepark, som netop har modtaget den endelige byggetilladelse. Med sine 72 vindmøller forventes parken at stå færdig i 2027 og vil kunne forsyne omkring en million danske husstande med grøn strøm. Projektet, som har været undervejs siden 2021, ledes af det tyske energiselskab RWE, der har en omfattende historie med energiproduktion, herunder kul og atomkraft. I takt med den globale grønne omstilling, har RWE imidlertid skiftet fokus mod mere bæredygtige energikilder. "Thor giver et betydeligt bidrag til at indfri målsætningen om at mangedoble Danmarks produktion af grøn strøm," siger Kristoffer Böttzauw, direktør for Energistyrelsen. Med en kapacitet på en gigawatt, vil Thor markant øge Danmarks samlede havvindkapacitet, der i dag ligger på cirka 2,7 gigawatt fordelt over 17 havvindmølleparker. Placeringen af Thor Havvindmøllepark er ud for Nissum Fjord i Vestjylland, tæt ved Thorsminde, som har givet navn til projektet. Det ambitiøse projekt har også vist sig at være økonomisk fordelagtigt for den danske stat, som kan se frem til en indtægt på op mod 2,8 milliarder kroner i takt med at parken producerer strøm. Til trods for den positive udvikling med Thor, står det igangværende udbud om at etablere yderligere seks gigawatt havvind frem mod 2030 over for større udfordringer. Den globale økonomiske situation har ændret sig siden 2021, og de stigende renter har gjort det mindre attraktivt økonomisk at investere i havvind. Dette har påvirket selskaber som Ørsted og har ført til bekymringer inden for erhvervslivet om fremtidige investeringer. Ulrich Bang fra Dansk Erhverv udtrykker bekymring: "Der er flere udviklere, der har udtalt skepsis om businesscasen i de rammer, der er lagt frem i udbuddet." Denne skepsis kom til udtryk, efter at Andel og Copenhagen Infrastructure Partners tidligere på året trak sig fra et samarbejde om at byde på det omfattende udbud. Trods udfordringerne med det nye udbud, står Thor Havvindmøllepark som et lyspunkt og en milepæl i Danmarks grønne omstilling og bestræbelserne på at opnå større selvstændighed i energiforsyningen. Det er et vidnesbyrd om landets ambitioner om at være en førende nation inden for vedvarende energi.